+359 878 342 333

+359 897 960 110

office@emsien3.com

Е-мейл

Икономическите ползи при отоплението на пелети

Икономическите ползи при отоплението на пелети

Потребителски рейтинг: 3 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отоплението с пелети – по-удобно, по-изгодно, по-ефективно

Все още има хора, които се колебаят дали си струва да сменят начина си на отопление, като започнат да горят пелети. Това е свързано не само с купуване на гориво, а и на специализиран уред, който работи на пелети.

Ще се спрем на икономическото предимство, както и на ефективността на отоплението с пелети. А за начало ще изброим удобствата, които са доста.

Удобно е да се отоплявате на пелети

Пелетите се складират лесно

Не заемат много място, тъй като представляват силно пресовани гранули. За съхраняването им ще ви е необходимо по-малко място. Просто трябва да ги пазите от навлажняване, защото лесно поемат влагата и се разпадат.

Използвайки пелети, няма да се налага да носите тежки кофи, да чистите отпадъци от дърва и въглища

За битови цели те се предлагат в найлонови чували. Няма да замърсяват помещението, в което се складират.

Възможност за автоматизация

Купете си автоматизиран уред за пелетно отопление и осигурете бункер в съседство с него или в съседно помещение. Уредът ще се зарежда сам с необходимото количество пелети. Това се извършва от шнек, който подава пелетите от бункера към горивната камера.

В автоматизираните пелетни уреди са предвидени много защити: от прегряване, от замръзване и други. Така се осигурява надеждна работа и сигурност на уредите. Освен това те се самопочистват – достатъчно е вие да изхвърляте пепелта, която е малко, веднъж в седмицата.

При автоматизираните пелетни уреди можете лесно да контролирате разхода на пелети. Тези уреди имат предимството, че контролират какво количество входящ въздух се подава. Трябва да настроите желания разход с няколко натискания на бутони. След това уредът ще работи със зададения режим.

Не е необходимо всеки ден да правите настройки, ако имате автоматизиран пелетен уред. След като сте настроили желания от вас режим, можете да програмирате отоплението дори за седмицата. За вас ще е достатъчно само да се наслаждавате на топлината и комфорта.

Топлина и уют

За тези, които все още се отопляват на дърва не само заради топлината, а и заради сгряващата гледка на играещите пламъци, ще споменем, че и при камините на пелети ще имате възможност да се наслаждавате на такава гледка, както при камините на дърва.

Удобствата включват и лесно отвеждане на газовете от горенето

Тъй като поради качеството на пелетната суровина не се отделя черен дим, можете да свържете пелетния уред директно с отдушник.

Автоматизираните пелетни уреди осигуряват отопление на цена, която в дългосрочен план се оказва по-ниска, отколкото отоплението с горива като газ, дърва, ток. Това, че първоначално са необходими по-малко средства за купуване на самите уреди, създава погрешно впечатление. Но с течение на времето автоматизираните пелетни уреди изплащат стойността си и осигуряват по-евтино отопление, отколкото с изкопаеми горива. Това се дължи на ефективността на изгаряне на пелетите и много по-голямата извлечена от тях топлина.

Пестенето на време и лекотата на зареждане и функциониране на пелетните уреди осигуряват много голямо удобство за избралите отопление на пелети.

Иглолистни Пелети

Калоричност - над 5.0 kWh/kg. Влага - под 8%
Пелети София

Пелетите – ефективно гориво

Пелетите са калорично гориво. Затова уредите за пелети имат по-висок коефициент на полезно действие в сравнение с тези, използващи дърва и въглища. Ефективността им на изгаряне е около 90%.

Пелетните горелки са основната част на уредите за отопление на пелети. Те регулират горенето, според зададения режим и според отчетената температура навън. Затова се използва само толкова гориво, колкото е необходимо за поддържане на желаната температура.  Не се допуска изразходване на гориво повече от необходимото.

Ефективността на горенето се осигурява от горивната камера. Тя е произведена от специален керамичен материал, благодарение на който изгарянето на пелетните гранули се извършва много добре и се постига висока калоричност.

Икономическите предимства от пелетното отопление

Икономически предимства на пелетно отопление

Освен че трябва да прецените дали ще имате икономически ползи за месеца, годината, следващата година, трябва да прецените и икономическите предимства в дългосрочен план.

Изграждането на отоплителната система на пелети ще ви донесе икономии като дългосрочно предимство

Причината за това е самото пелетно гориво. За разлика от изкопаемите горива, които са на изчерпване в глобален мащаб, суровината за пелети е неизчерпаема. Освен това фактът, че се използват отпадъци от дървообработващата промишленост, допълнително гарантира ниски цени на пелетите.

Свободният пазар, с все повече производители на пелети, спомага за поддържането на ниски цени

А цените на горива като въглища и природен газ се колебаят в зависимост от тенденциите – както икономически, така и политически. Тъй като броят на потребителите на пелети се увеличава непрекъснато, пазарът гарантирано ще продължава да предлага пелетно гориво.

Икономическите предимства не само за отделните потребители, но и в по-голям мащаб, са свързани не само с използването на отпадъци от дървообработването, които иначе биха били изхвърлени и биха изгнили, без да се използват.

Основно предимство на пелетите в икономическо отношение е грижата за околната среда

Отново ще споменем избягването на гниене, при което се отделя въглероден диоксид. При горенето на пелетите също се отделя въглероден диоксид, количеството на който е равно на количеството, което би било отделено в атмосферата при гниене на същото количество отпадъчен дървесен материал.

Избягването на замърсяване на околната среда се постига с използване на чисто гориво. Такова гориво са пелетните гранули. При производството им се прилага пресоване под налягане и при много висока температура, над 90 градуса, за да се споят отделните частици. Спояването се извършва без помощта на добавени синтетични лепила. Самата дървесина съдържа лигнин. Това вещество, естествено съдържащо се в суровината, се разтапя при високата температура и споява частиците дървесина в гранули. Затова пелетите са екологично чисти и при изгарянето им не се отделят синтетични вещества.

Още едно предимство в екологично отношение, което не замърсява околната среда, е отделянето на много малко количество пепел

Пелетите за битово отопление са с много ниско пепелно съдържание. Най-калоричните, от клас А1 съгласно европейския стандарт EN 14961-2, са с пепелно съдържание под 0,7%. Тези от клас А2, също за битово отопление, са с пепелно съдържание под 1,5%. А пелетите за индустрията, които са от клас В, са с пепелно съдържание под 3,5%.

Изборът на пелети като гориво за отопление е правилният избор

Удобствата на отоплението с пелети са много.

Ще добавим към тях ефективността на изгаряне на това гориво, която гарантира бързо достигане на желаната температура, а автоматиката контролира разхода, за да не се изгарят излишни количества.

С пелетно отопление се грижите и за околната среда, за използването на отпадъчната дървесина и за по-малко замърсяване на атмосферата с газове и пепел.

 

ЕМСИЕН

Адрес

гр. София, бул. Ломско шосе 254-А
(Изхода на София по бул. Ломско шосе, точно преди Околовръстен път) 📍 Карта / Локация

fsc

Иглолистната дървесина е със стандарт за качество от
Forest Stewardship Council® · FSC®

Производственият процес е сертифициран по ISO 9001

iso 9001
EMSIEN-3™ LTD www.emsien3.com - v.3.5 © 1993-2021 | Всички права запазени. | Facebook | Google Maps

logo emsien