+359 878 342 333

+359 897 960 110

office@emsien3.com

Е-мейл

Складиране и Съхранение на Пелети

Складиране и Съхранение на Пелети

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

За да могат пелетите да осигуряват качествено отопление, те трябва да се съхраняват правилно.

Тук ще разгледаме общите условия за съхранение, както и грижите, които трябва да се полагат за тях според сезона във връзка с общите изисквания за складиране.

Но този увод не означава, че съхраняването на пелетите, на които разчитате за топлина през студеното време, е сложно.

Ще напомним, че срокът на годност на този удобен материал за отопление е дълъг. Трябва само да спазвате необходимите условия, за да могат пелетите да запазят годността си.

По-подробно за максималния срок на съхраняване на пелети

В някои източници се твърди, че срокът, в който могат да се съхраняват пелетите, така че да запазят качествата си, е неограничен.

Но на практика този срок зависи от условията, при които се съхраняват те. А условията зависят от вас.

  • Ако помещението за съхранение е влажно, пелетите ще поемат влагата и срокът им на годност ще се съкрати много. Поглъщайки влагата, пелетните гранули се разпадат.
  • Ако в помещението, в което се съхраняват пелетите, температурите се сменят рязко, се появява кондензация. Въздействието на кондензиралата влага върху пелетите е разрушително.

Влагата е първият фактор, от който трябва да предпазвате това гориво, за да им осигурите по-дълъг период на годност.

Защо пелетите са с много дълъг срок на годност

За производството на качествени пелети се използват дървесни стърготини, които се смилат, изсушават и се пресоват в пелетни гранули.

Влажността на готовите гранули е изключително ниска, което гарантира дълго запазване на калоричността им.

Благодарение на много ниската влажност стойността на калоричността е много висока – от 4200 до 4500 килокалории на килограм.

За съхраняването на пелетите е необходимо по-малко пространство

Освен дългия срок на годност пелетите имат и още едно много голямо предимство – заемат по-малко място, тъй като между пелетните гранули практически не остава празно пространство.

Съхраняване на пелетите в зависимост от уреда, в който ще ги използвате

Съхраняването на пелетите зависи от това, дали ще ги използвате в автоматичен пелетен уред, или не.

Ако подаването на пелетите ще се извършва от вас – вие ще изсипвате необходимото количество, добре е да осигурите помещение за складирането им близо до пелетната печка или камина. Така няма да се налага да пренасяте чувалите с пелети на дълго разстояние.

За помещението, което ще осигурите, важат основните изисквания, на които ще се спрем по-нататък.

Мястото за складиране трябва да е сухо, добре защитено от навлажняване. За да не поемат влага от пода на помещението, чувалите с пелети могат да се подреждат върху дървени палети.

За складиране на пелети, които ще се подават автоматично към уреда – обикновено пелетен котел, трябва да осигурите място за бункер, който ще бъде свързан с уреда.

Изборът на място за бункера зависи от конкретните условия. Ако имате достатъчно място, можете да поставите бункера в същото помещение, в което е котелът. Ако помещението не е толкова голямо, можете да разположите бункера в съседно помещение.

Бункерът трябва да е достатъчно близо, за да може шнековото устройство или друг вид механизъм да подава пелетите към камерата на котела.

И тук ще напомним, че за съхраняването на пелетите основно изискване е мястото за съхраняване, тоест бункерът, да е сух.

Общите изисквания за съхраняване на пелети

Изисквания за съхранение на пелети

И така, да се спрем на общите изисквания към условията за съхраняване на пелети:

  • Вече споменахме изискването за сухо място или помещение, без никаква влага.
  • Второто изискване е помещението да е проветриво. Така непрекъснато, при проветряването, ще се отстранява влагата от въздуха.
  • Още едно изискване, което ще споменем, е изискването за относително постоянна и умерена температура. При повишаване на температурата възниква риск от самозапалване на пелетите.

Идея за складовото ви помещение

За да предотвратите навлажняване от пода на помещението за складиране, за основа при подреждане на пелети в чували използвайте картон от кашони или още по-добре дървени палети. Можете да подготвите стелажи – дървени, метални или от друг материал. Така лесно ще осигурите проветряемост на чувалите.

Как трябва да се нареждат чувалите с пелети

Пелетите могат да се съхраняват в насипно състояние, но обикновено се продават в чували.

Важно е чувалите да имат възможност за проветривост на съдържанието им. Затова се препоръчва да се подреждат върху дървени палети.

Дървото е подходящ материал, естествен и здрав, за да може да издържа тежестта на чувалите.

Препоръчително е чувалите да се нареждат така, че да може съдържанието да се проветрява през перфорираните отвори в чувалите.

Ако помещението, в което планирате да складирате пелетите, е голямо, препоръчваме ви да не подреждате всички чували на едно място.

По-добре ги подредете, като половината поставите до една стена, а другата половина до срещуположната стена. Това допълнително предпазва пелетите от въздействието на външните условия. Това правило важи и за пелети в насипно състояние.

Изисквания за найлоновите чували за съхраняване на пелети

Найлонът трябва да е здрав, за да издържа транспортиране, товарене и разтоварване. Затова дебелината му трябва да е най-малко 80 микрона.

Освен това найлонът на чувалите трябва да е издръжлив на атмосферни условия, както големи горещини през лятото, така и големи студове през зимата.

За осигуряване на проветряване чувалите трябва да имат отвори, с диаметър между 5 и 6 мм, в горния и в долния си край. През тези отвори се осъществява проветряването и запазването на качествата на пелетите в чувалите.

Съхраняване на пелетите през различните сезони

Условията за съхраняване на пелетите са свързани с общите условия по отношение на влага и температурни промени.

Обикновено зареждането с гориво, включително пелети, се извършва през лятото или най-късно есента.

Съхраняване през лятото

Ако зареждате с пелети през лятото и живеете в район, в който през нощта температурите падат рязко, трябва да съхранявате това гориво в помещения, в които е защитено от температурните промени. Това изискване се отнася и за зимния период. Ако съхранявате пелетите под навес в двора, трябва да ги пазите от контакт с влага от системи за напояване или маркучи. Пелетните гранули лесно абсорбират влага и ще загубите горивото, ако не ги предпазите от навлажняване.

Рисковете от замърсяване през лятото са големи – листа, изпражнения на птици и други. Затова помещението или мястото за складиране на пелетите трябва да е защитено от такива рискове. Ако пелетите се съхраняват под навес, в тях могат да си направят място за живеене различни животинки, което ще ги замърси и навлажни.

Съхраняване през есента и зимата

Рисковете, които изброихме за лятото, обикновено важат и за есенния период. И през есента трябва да внимавате за предпазване на пелетното гориво от навлажняване и замърсяване. За защита от дъждове е добре да покриете чувалите с пелети с брезент, а отгоре да затиснете на няколко места с тежести, например с камъни. Така брезентовото покритие няма да се измести и да създаде риск от замърсяване или навлажняване на пелетите в чувалите.

За есента и зимата е характерна висока влажност – през есента дъждове, а през зимата сняг. Затова чувалите с пелети или пелетите, които са купени насипно, трябва да се съхраняват в помещения, които са защитени от външната влага. Основно правило е влажността да не е повече от 20%, за да не се поглъща от пелетните гранули. Ако нямате възможност да съхранявате пелетите на закрито, използвайте брезентово покритие, затиснато с тежести, както препоръчахме за есента.

Съхраняване през пролетта

Пролетта обикновено остава по-малко количество пелетно гориво, тъй като основната част от него е била изразходвана за отопление през зимата. Пролетта е времето за почистване, което важи и за помещението за складиране на пелети. Почистете, проветрете, проверете дали в помещението не е влажно. Грижите за подходящи условия за пелетите продължават и през този сезон - те ще ви послужат за отопление и през следващата зима, съхранявайте ги при подходящи условия.

Пелетите се съхраняват лесно в бункери

Бункерите за съхраняване на пелети за автоматични уреди осигуряват херметичност, затова съхраняването на пелетите в тях е лесно. Този начин на съхраняване е удобен и поради това, че свързването на бункера с горивния уред, например котел, ви спестява и самото зареждане на пелети.

Когато съхранявате пелети на открито

Ако нямате възможност за складиране на пелети в закрито помещение, използвайте навес. Важно условие за мястото на този навес е да е на по-високо място, например на хълмче. Така при дъжд под чувалите с пелети няма да се задържа вода, тя ще се стича надолу.

Навеса можете да изградите от различни материали – дърво, пластмаса и т.н., а можете да използвате и готови конструкции тип тента. Важното е да осигурите защита от атмосферните условия, от дребни животни и птици.

След като навесът е готов, започнете подготовката на чувалите с пелети. Ако са в насипно състояние, трябва да ги опаковате в найлонови торби. Първо проверете чувалите, ако има дупки, покрийте ги с водоустойчив материал или обвийте със стреч фолио.

Покрийте чувалите с брезентово покритие. То трябва да е здраво закрепено, за да не се измести и при дъжд пелетите да се навлажнят. Покритието ще предпазва пелетите и от замърсяване от птици и няма да допуска дребни животни, като катерици, които могат да пробият опаковките на чувалите.

Покритието върху чувалите предпазва и от слънцето, което може да повреди полипропиленовите чували.

А ако все пак пелетите се намокрят, има начин да ги използвате пълноценно. Първо трябва да ги оставите да изсъхнат добре, а после да ги смесите с цели пелети – съотношението трябва да е 20:80. Тази смес е подходяща за използване в пелетни котли.

ЕМСИЕН

Адрес

гр. София, бул. Ломско шосе 254-А
(Изхода на София по бул. Ломско шосе, точно преди Околовръстен път) 📍 Карта / Локация

fsc

Иглолистната дървесина е със стандарт за качество от
Forest Stewardship Council® · FSC®

Производственият процес е сертифициран по ISO 9001

iso 9001
EMSIEN-3™ LTD www.emsien3.com - v.3.5 © 1993-2021 | Всички права запазени. | Facebook | Google Maps

logo emsien