+359 897 960 110

+359 878 342 333

office@emsien3.com

Е-мейл

съхранение на пелети

Складиране и Съхранение на Пелети

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

За да могат пелетите да осигуряват качествено отопление, те трябва да се съхраняват правилно. Тук ще разгледаме общите условия за съхранение, както и грижите, които трябва да се полагат за тях според сезона във връзка с общите изисквания за складиране. Но този увод не означава, че съхраняването на пелетите, на които разчитате за топлина през студеното време, е сложно. Ще напомним, че срокът на годност на този удобен материал за отопление е дълъг. Трябва само да спазвате необходимите условия, за да могат пелетите да запазят годността си.

По-подробно за максималния срок на съхраняване на пелети

В някои източници се твърди, че срокът, в който могат да се съхраняват пелетите, така че да запазят качествата си, е неограничен. Но на практика този срок зависи от условията, при които се съхраняват те. А условията зависят от вас.

Ако помещението за съхранение е влажно, пелетите ще поемат влагата и срокът им на годност ще се съкрати много. Поглъщайки влагата, пелетните гранули се разпадат.

Ако в помещението, в което се съхраняват пелетите, температурите се сменят рязко, се появява кондензация. Въздействието на кондензиралата влага върху пелетите е разрушително. Влагата е първият фактор, от който трябва да предпазвате това гориво, за да им осигурите по-дълъг период на годност.

Защо пелетите са с много дълъг срок на годност

За производството на качествени пелети се използват дървесни стърготини, които се смилат, изсушават и се пресоват в пелетни гранули. Влажността на готовите гранули е изключително ниска, което гарантира дълго запазване на калоричността им. Благодарение на много ниската влажност стойността на калоричността е много висока – от 4200 до 4500 килокалории на килограм.

За съхраняването на пелетите е необходимо по-малко пространство

Освен дългия срок на годност пелетите имат и още едно много голямо предимство – заемат по-малко място, тъй като между пелетните гранули практически не остава празно пространство.

Съхраняване на пелетите в зависимост от уреда, в който ще ги използвате

Съхраняването на пелетите зависи от това, дали ще ги използвате в автоматичен пелетен уред, или не.

Ако подаването на пелетите ще се извършва от вас – вие ще изсипвате необходимото количество, добре е да осигурите помещение за складирането им близо до пелетната печка или камина. Така няма да се налага да пренасяте чувалите с пелети на дълго разстояние. За помещението, което ще осигурите, важат основните изисквания, на които ще се спрем по-нататък. Мястото за складиране трябва да е сухо, добре защитено от навлажняване. За да не поемат влага от пода на помещението, чувалите с пелети могат да се подреждат върху дървени палети.

За складиране на пелети, които ще се подават автоматично към уреда – обикновено пелетен котел, трябва да осигурите място за бункер, който ще бъде свързан с уреда. Изборът на място за бункера зависи от конкретните условия. Ако имате достатъчно място, можете да поставите бункера в същото помещение, в което е котелът. Ако помещението не е толкова голямо, можете да разположите бункера в съседно помещение. Бункерът трябва да е достатъчно близо, за да може шнековото устройство или друг вид механизъм да подава пелетите към камерата на котела.

И тук ще напомним, че за съхраняването на пелетите основно изискване е мястото за съхраняване, тоест бункерът, да е сух.

Общите изисквания за съхраняване на пелети

И така, да се спрем на общите изисквания към условията за съхраняване на пелети. Вече споменахме изискването за сухо място или помещение, без никаква влага.

Второто изискване е помещението да е проветриво. Така непрекъснато, при проветряването, ще се отстранява влагата от въздуха.

Още едно изискване, което ще споменем, е изискването за относително постоянна и умерена температура. При повишаване на температурата възниква риск от самозапалване на пелетите.

За да предотвратите навлажняване от пода на помещението за складиране, за основа при подреждане на пелети в чували използвайте картон от кашони или още по-добре дървени палети. Можете да подготвите стелажи – дървени, метални или от друг материал. Така лесно ще осигурите проветряемост на чувалите.

Как трябва да се нареждат чувалите с пелети

Пелетите могат да се съхраняват в насипно състояние, но обикновено се продават в чували. Важно е чувалите да имат възможност за проветривост на съдържанието им. Затова се препоръчва да се подреждат върху дървени палети. Дървото е подходящ материал, естествен и здрав, за да може да издържа тежестта на чувалите.

Препоръчително е чувалите да се нареждат така, че да може съдържанието да се проветрява през перфорираните отвори в чувалите.

Ако помещението, в което планирате да складирате пелетите, е голямо, препоръчваме ви да не подреждате всички чували на едно място. По-добре ги подредете, като половината поставите до една стена, а другата половина до срещуположната стена. Това допълнително предпазва пелетите от въздействието на външните условия. Това правило важи и за пелети в насипно състояние.

Изисквания за найлоновите чували за съхраняване на пелети

Найлонът трябва да е здрав, за да издържа транспортиране, товарене и разтоварване. Затова дебелината му трябва да е най-малко 80 микрона.

Освен това найлонът на чувалите трябва да е издръжлив на атмосферни условия, както големи горещини през лятото, така и големи студове през зимата.

За осигуряване на проветряване чувалите трябва да имат отвори, с диаметър между 5 и 6 мм, в горния и в долния си край. През тези отвори се осъществява проветряването и запазването на качествата на пелетите в чувалите.

Съхраняване на пелетите през различните сезони

Условията за съхраняване на пелетите са свързани с общите условия по отношение на влага и температурни промени.

Обикновено зареждането с гориво, включително пелети, се извършва през лятото или най-късно есента.

  • Съхраняване през лятото

Ако зареждате с пелети през лятото и живеете в район, в който през нощта температурите падат рязко, трябва да съхранявате това гориво в помещения, в които е защитено от температурните промени. Това изискване се отнася и за зимния период. Ако съхранявате пелетите под навес в двора, трябва да ги пазите от контакт с влага от системи за напояване или маркучи. Пелетните гранули лесно абсорбират влага и ще загубите горивото, ако не ги предпазите от навлажняване.

Рисковете от замърсяване през лятото са големи – листа, изпражнения на птици и други. Затова помещението или мястото за складиране на пелетите трябва да е защитено от такива рискове. Ако пелетите се съхраняват под навес, в тях могат да си направят място за живеене различни животинки, което ще ги замърси и навлажни.

  • Съхраняване през есента и зимата

Рисковете, които изброихме за лятото, обикновено важат и за есенния период. И през есента трябва да внимавате за предпазване на пелетното гориво от навлажняване и замърсяване. За защита от дъждове е добре да покриете чувалите с пелети с брезент, а отгоре да затиснете на няколко места с тежести, например с камъни. Така брезентовото покритие няма да се измести и да създаде риск от замърсяване или навлажняване на пелетите в чувалите.

За есента и зимата е характерна висока влажност – през есента дъждове, а през зимата сняг. Затова чувалите с пелети или пелетите, които са купени насипно, трябва да се съхраняват в помещения, които са защитени от външната влага. Основно правило е влажността да не е повече от 20%, за да не се поглъща от пелетните гранули. Ако нямате възможност да съхранявате пелетите на закрито, използвайте брезентово покритие, затиснато с тежести, както препоръчахме за есента.

  • Съхраняване през пролетта

Пролетта обикновено остава по-малко количество пелетно гориво, тъй като основната част от него е била изразходвана за отопление през зимата. Пролетта е времето за почистване, което важи и за помещението за складиране на пелети. Почистете, проветрете, проверете дали в помещението не е влажно. Грижите за подходящи условия за пелетите продължават и през този сезон - те ще ви послужат за отопление и през следващата зима, съхранявайте ги при подходящи условия.

Пелетите се съхраняват лесно в бункери

Бункерите за съхраняване на пелети за автоматични уреди осигуряват херметичност, затова съхраняването на пелетите в тях е лесно. Този начин на съхраняване е удобен и поради това, че свързването на бункера с горивния уред, например котел, ви спестява и самото зареждане на пелети.

Когато съхранявате пелети на открито

Ако нямате възможност за складиране на пелети в закрито помещение, използвайте навес. Важно условие за мястото на този навес е да е на по-високо място, например на хълмче. Така при дъжд под чувалите с пелети няма да се задържа вода, тя ще се стича надолу.

Навеса можете да изградите от различни материали – дърво, пластмаса и т.н., а можете да използвате и готови конструкции тип тента. Важното е да осигурите защита от атмосферните условия, от дребни животни и птици.

След като навесът е готов, започнете подготовката на чувалите с пелети. Ако са в насипно състояние, трябва да ги опаковате в найлонови торби. Първо проверете чувалите, ако има дупки, покрийте ги с водоустойчив материал или обвийте със стреч фолио.

Покрийте чувалите с брезентово покритие. То трябва да е здраво закрепено, за да не се измести и при дъжд пелетите да се навлажнят. Покритието ще предпазва пелетите и от замърсяване от птици и няма да допуска дребни животни, като катерици, които могат да пробият опаковките на чувалите.

Покритието върху чувалите предпазва и от слънцето, което може да повреди полипропиленовите чували.

А ако все пак пелетите се намокрят, има начин да ги използвате пълноценно. Първо трябва да ги оставите да изсъхнат добре, а после да ги смесите с цели пелети – съотношението трябва да е 20:80. Тази смес е подходяща за използване в пелетни котли.

Mail

office@emsien3.com

Адрес

гр. София, бул. Ломско шосе 254
(Изхода на София по бул. Ломско шосе, точно преди Околовръстен път)

ЕМСИЕН

fsc

Иглолистната дървесина е със стандарт за качество от
Forest Stewardship Council® · FSC®

Производственият процес е сертифициран по ISO 9001

iso 9001