+359 878 342 333

+359 897 960 110

office@emsien3.com

Е-мейл

Профилактика на покрива. Нуждае ли се от ремонт?

Профилактика на покрива. Нуждае ли се от ремонт?

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Профилактика на покрива

Най-лесният начин да разберете, че покривът е за ремонт, всъщност е най-лошия – когато прокапе.

Дори само петна от влага да има, то това вече е знак, че покривът е за ремонт. Има ли влага в подпокривното пространство – ремонтът е неотложен, защото проблемът ще се задълбочава. И това ще доведе до много по-големи разходи и проблеми.

Но за да се направи ремонт на покрива не е нужно непременно да има проблем. Винаги може да инвестирате в изолация, например. Тя може да бъде за термо защита или за влаго защита.

Такава инвестиция е превантивна мярка срещу бъдещи проблеми с покрива. Ще се спре просмукването на влага, а термо защитата ще подобри не само температурите в помещенията, а и ще повлияе на сметките за ток.

Профилактиката на покрива е най-правилният избор за всеки стопанин. Стигне ли се до ремонт разходите са повече, а и целият процес е по-тежък

Най-общо казано, може да разделим по-значителните покривни ремонти на такива, при които се подменят само керемидите или каквато е покривната хидроизолация или по-големият ремонт е да се подмени и носещата конструкция.

Когато дървената подпокривна конструкция е от иглолистни греди с голямо сечение и е направена качествено, от добри майстори то вероятността да се наложи да се сменя цялата конструкция е минимална. Такива греди не се нападат от дървояди, защото кората на дървото е отстранена и когато иглолистните греди са импрегнирани, то те са защитени и от гниене. 

Но за по-старите къщи, когато са правени с какъвто е имало дървен материал, трябва внимателно да се направи оглед, защото в повечето случаи ще е нужно цялостна подмяна на покривната конструкция.

Тъй като в често старите къщи са правени с необработени греди с кръгло сечение независимо дали от иглолистна дървесина или от широколистен дървен материал. А и най-често, тези греди са с кората, която ако не се обели е много лесно дървесината да бъде нападната от дървояди, гъби, плесени и не на последно място да попива влага. Всичко това са предпоставки дървесината да загнива на места, като този процес се развива безвъзвратно.

Когато обаче покривната конструкция е направена от импрегнирани иглолистни греди с голямо сечение, то вероятно няма да се налага подмяна на дървената конструкция, а само смяна на счупени керемиди или да се добави топлоизолация.

Скъпо vs. Евтино

Според това, което са споделили специалисти в интернет става ясно, че  когато се стигне до там да се прави нова покривна конструкция, най-често решенията да в двете крайности – инвестира се в дълговечна качествена покривна конструкция, която може да издържи и над 100 години или се прави най-евтината.

  • За най-скъпата покривна конструкция се използва качествен дъбов или иглолистен материал, а за хидроизолация – медна ламарина. Използват се само медни гвоздеи.
  • За най-евтиният вариант се избира дървен материал с кръгли сечения, често най-много до 8 см. А вместо керемиди  се използва битумен материал, а често и големи листове от поцинкована ламарина.

Как най-общо протича ремонт на покрив?

Накратко – от няколко часа до дни, че и седмици. Всичко зависи от мащаба на ремонта. Дали ще се поправят отделни части или ще се подменя всичко, включително и дървената конструкция. Дори само преминаването от керамични керемиди на битумни ще отнеме доста дни.

При малка повреда, например да се сменят няколко керемиди и когато покривът не е много висок, може да се справите и сами. Но не рискувайте, ако покривът е прекалено стръмен дори само за почистване на улуците.

Когато състоянието на покрива е доста лошо, то непременно наемете фирма. Освен със  специалисти, фирмите разполагат с нужното оборудване

Няма как да да се справите сами с изграждането или поправката на нов комин или да подмените или почистите всички улуци, колкото и да ви се вижда лесно.

По време на поройни дъждове или снеготопене непременно огледайте подпокривното пространство, независимо дали това са обитавани стаи или неползвани тавански помещения

  • Огледайте и дъсчената обшивка. Не само течове, но и само мокри петна са знак за проблем – най-малко счупени керемиди или повреда на обшивката.
  • Огледайте около комина, стряхата, капандурата. Най-често там се появяват влажни петна.

Такива профилактични  огледи са задължителни, както и редовното почистване на улуците. Капката сама си пробива път, при това непредвидим. Може да има влажни петна в най-долната част, а водата да идва от противоположна посока и най-висока точка.

Когато има скара под керемидите, в повечето случаи водата се отича в улука. Течовете могат да бъдат много трудно откриваеми, което е предпоставка за гниене на дървената обшивка. А това води до подмяна на конструкцията.

Какъв дървен материал се използва за ремонт на покрива?

Дървен материал за ремонт на покрив

При избора на дървен материал за покрив най-важният критерий е качеството

За гредите и дъските, независимо дали са от иглолистна дървесина или широколистен дървен материал, водещ аргумент ще е да купите греди първо качество.

Не използвайте кофражни греди, ако искате за имате качествен покрив. Те най-често са с наличието на кора по един или няколко ъгъла на гредата.

Друг знак за който трябва да следите е дали се вижда сърцевината на дървото

Ако виждате кръгове, гредата е от младо дърво и не е годно за толкова важна част от строителната дейност – изграждането или ремонт на покрив. Такива греди от млада дървесина могат да се ползват само за къси детайли. Но за ремонт на покриви е задължително да се използва зряла дървесина, ако искате качествен и дълголетен покрив.

Тук е момента да напомним, че на дървения материал, който ще се използва за покрив не трябва да има никакви, дори най-малки части от кора

Има ли дървесна кора това е дървен материал трето качество, който се използва за кофраж. Доста евтин дървен материал и ако се спрете на него заради цената, то непременно отстранете кората. Под нея се развиват дървояди, а това е недопустимо за покривна конструкция. Импрегнирани иглолистни греди за покриви са най-добрият избор.

Всички нужни материали за ремонт на покрива се предлагат на пазара от различни производители и фирми

Това прави труден избора - на какво да се спрете. Затова е най-добре да се консултирате със специалисти и да се доверявате на реномирани фирми. Фирмите държат на реномето си и биха дали най-точни съвети. Понякога недобри майстори могат да монтират неправилно обшивките, подпорите, мертеците, гредите… което с времето ще проличи като увисвания на стрехите, протичане или пропадане.

И за финал малко детайли, които често се пренебрегват, а те не са на голяма стойност, пък могат да ни спестят много проблеми

Много важна част от покрива са снегонарезните и снегозадържащи елементи

Те раздробяват, както и задържат снега с превантивна цел – да се избегне лавинообразното свличане на големи маси сняг, което е изключително опасно.

Друго иновативно средство за стопяване на снега е да поставите нагреватели в улуците и на първите редове от керемиди. Това стопява равномерно снега и стичането му е по-контролирано.

За раздробяване на снега могат да се монтират и снегонарезни куки. Колко да са на брой и на какво разстояние зависи от наклона на покрива.

Снегозадържащите решетки пък задържат снега до пълното му разтопяване.  Такива детайли могат да се монтират по всяко време и стойността им не е висока.

При ремонт на покрива, може да монтирате и прегради против птици

Тези прегради не пречат за отичането на водата, защото са решетъчни.

И все пак, каквито и допълнителни екстри да слагате, то най-важното е да избирате качествен дървен материал за ремонт или изграждане на покрив.

ЕМСИЕН

Адрес

гр. София, бул. Ломско шосе 254-А
(Изхода на София по бул. Ломско шосе, точно преди Околовръстен път) 📍 Карта / Локация

fsc

Иглолистната дървесина е със стандарт за качество от
Forest Stewardship Council® · FSC®

Производственият процес е сертифициран по ISO 9001

iso 9001
EMSIEN-3™ LTD www.emsien3.com - v.3.5 © 1993-2021 | Всички права запазени. | Facebook | Google Maps

logo emsien