+359 878 342 333

+359 897 960 110

office@emsien3.com

Е-мейл

Видове Дървени Къщи

Видове Дървени Къщи

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Все по-разпространено е вече и в България да се строят сглобяеми къщи. Има богат избор – и вносни, и български.

Конструкциите на сглобяемите къщи са от метал или дърво. Фасадата най-често е от дървена обшивка.

Сглобяемите къщи са достатъчно стабилни и сигурни. Това е доказано от практиката и десетилетията различни климатични особености, на които са подложени такива къщи.

Освен разнообразните дизайнерски решения в архитектурно отношение, дървените сглобяеми къщи са устойчиви на влага, корозия, мухъл, урагани и големи природни бедствия като земетресения и пожари.

Предимството им не е само бързото построяване, защото те реално в повечето случаи са готови варианти на дървени къщи.

Такива дървени сглобяеми сгради имат отлична топлоизолация и шумоизолация. Това води до изключително ниски разходи за ползване и поддръжка.

В днешно време голямо предимство е и екологичната гледна точка, тъй като дървените сглобяеми къщи не замърсяват със строителни отпадъци и също така могат да се рециклират почти на 100%.

Колко дълъг е животът на дървените къщи?

Като всяка друга сграда – важно е как и от какво е изградена и как ще се поддържа. Дървени къщи има по цял свят и над 100 годишни.

Как се узаконяват дървените къщи?

Сглобяемите дървени къщи най-често се водят като жилищна сграда с ниско застрояване. Тоест, сграда до 10 м. височина и разгърната застроена площ до 1 000 кв. м. Или казано по друг начин - „строеж от V категория”. 

Документите за узаконяване на монолитна сграда, за въвеждане в експлоатация са:

 1. Документ за собственост на земята или право на строеж;
 2. Скица на терена и виза за проектиране;
 3. Договор с проектант;
 4. Договори с ВИК и електроразпределително дружество;
 5. Разрешително за строеж;
 6. Договор със строителна фирма.

Какви са предимствата на дървените сглобяеми къщи?

Предимства на дървени сглобяеми къщи

С мащабен поглед дървените сглобяеми къщи са екологични и се изработват от дървен материал, който е възобновяем източник. Бъдещето на света, за да го опазим.

С практичен поглед – дървените сглобяеми къщи се изграждат изключително бързо, защото в повечето случаи са от готови модули.

За максимум за 3 месеца една дървена къща е готова за ползване.

Не е за подценяване и фактът, че дървените къщи са с добра топло и шумоизолация.

Съвременните методи и начини да обработване на дървения материал вдигат високо показатели като качество, естетика, издръжливост на дървените домове.

Дървесината е изключително устойчив конструктивен материал, защото е еластична и здрава, поради което може да издържи големи натоварвания като веднага възстановява началното си състояние и положение след земетръси и различни природни явления.

Освен екологично и енергийно ефективно строителство – дървените къщи дават възможност за много лесна вътрешна реконструкция. Разбира се дървените къщи са много по-евтини, макар и в България това понякога е спорно.

Когато се избира дървена сглобяема къща, то трябва да се внимава много и за дребните детайли.

Не е важен само външния вид, а и технологията чрез която ще се изгради дървената сграда.

Какъв дървен материал ще се ползва, какви са термо-мостовете, че и дори дали се предвижда използването на пирони или на винтове за дърво. Всичко това има значение за цялостната конструкция на къщата.

Дървесината е най-екологичния строителен материал. Освен нулевото отделяне на въглеродни емисии дървеният материал е и възобновяем източник. Какъв по-добър избор за екологичен, икономичен и природосъобразен дом?

Какви са недостатъците на дървените къщи?

Накратко казано – по-леки са и това е риск при силни урагани да има поражения. Но в България нямa такива мащабни природни опасности като торнадо и тайфуни каквито в САЩ, например.

Но пък има места, които са застрашени от наводнения. Затова трябва да се избират терени за строителство на дървени къщи, които са защитени от такъв риск за големи наводнения.

Друга опасност за дървените къщи са дървоядите. Те се хранят с беловината на дървесината. Този проблем се преодолява с качественото импрегниране на дървеният материал.

Какви видове сглобяеми дървени къщи са най-разпространени в България?

Дървени къщи от сандвич панели са най-често срещаните като предлагане

Технологията им има някои недостатъци, особено ако фирмите използват влажен материал, колкото и да твърдят, че е сух.

Изискуемата влажност по БДС е 18%. Но съмненията в това отношение са преодолими тъй като може да се проконтролира влажността с влагомер за дървесина. Разбира се има различни видове влагомери за дървесина и професионалните са за предпочитане.

Предимствата на тази технология – сандвич панели са, че изграждането на къщата става бързо, дори до месец и половина може вече да имате готов дом или вила.

Цената е по-ниска. Но пък има и недостатъци, като риск от измятане на панелите и несигурност по отношение на здравината на захват.

Има риск и ако се използва пароблокираща мембрана. Тя спира парите еднопосочно. И когато в такъв дом се ползва климатик през топлите сезони, то през лятото ще останат блокирани пари, които ще кондензират вътре в конструкцията. Това ще доведе до мухъл и гниещи процеси на дървесината.

В чужбина вече е отречена технологията директно върху OSB-то на външните стени да се поставя EPS или XPS изолация. Има вече нови технологии, за да се избегне влага между изолацията и OSB-то.

Най-добре е да не се използва изолация, ако няма сигурност за въведени иновации в това отношение. Такъв тип дървени къщи са подходящи за малки постройки.

Финландските къщи или така популярните Лог къщи също имат разновидности

Това са къщи с гредова подредба. Дървените трупи са различни – правоъгълни, кръгли или други профили.

Има и още един вид такива дървени къщи, които сякаш да направени от кръгли трупи. Но те са разрязани на две трупи и помежду ми е поставена вата за изолация.

Когато си намерите добър конструктор, той може да ви направи структурната подредба безупречна, като старите български къщи.

Ако си осигурите качествен, сух дървен материал, който е професионално импрегниран за гредовата конструкция може да си изградите дървена къща, която да издържи стотици години.

Препоръки при изграждането на дървени къщи:

 • Да се използва дървен материал с влажност подходяща за изграждането на дървени конструкции 18-20%.
 • Ако може да си го позволите използвайте многослойно слепени греди.
 • За обшивка на пода използвайте дървени дъски 25мм.
 • Когато изграждате конструкция на дървени стълби то е добре да се използва слепени дъбови греди.
 • Този тип дървени къщи са по-здрави и сигурни от типа – сандвич панели. Разбира се те са и по-скъпи, а и се строят доста по-бавно.
 • Не допускайте да се направи EPS изолация върху OSB-то. Трябва да се използва само каменна фасадна вата върху паропропусклива мембрана и измазана с паропропусклива/дишаща мазилка.
 • Останалите видове дървени къщи са производни на описаните, но със своите характерни особености.

Много е важно да се направи разлика от съвременните дървени къщи и тези, които са всъщност сезонни постройки. Каквито са например тези по курортите ни, независимо дали на морето или на планина. Тук не става дума за бараки или бунгала, които се сглобяват за няколко часа. А за големи дървени къщи.

Сглобяемите дървени къщи във всеки си вид могат да имат дълъг живот. Особено къщите от дървена скелетно-гредова или стълбово-талпена конструкция. За доказателство са стотиците къщи по села и градове, които все още се обитават безпроблемно.

Има Българския съюз на производителите на дървени сглобяеми къщи bspsk-bg.org, който е член на Европейския съюз по сглобяемото строителство EVF (Europäischer Fertichbauverband). - e-f-v.eu.

Основните цели на този съюз са усъвършенстване на традиционното строителство, система за контрол на качеството и разграничаване от производителите на бараки и бунгала, които не спазват техническите норми, а също са популярни като производители на дървени къщи за постоянно живеене.

Често задавани въпроси за дървените къщи

Какви са основните предимства на дървените сглобяеми къщи?

Основните плюсове на сглобяемите къщи от дърво са: високата им устойчивост, поради гъвкавостта на материала; изключителната им енерго-ефективност; краткото време за построяването им и екологичната съобразност.

За колко време се строи сглобяема къща от дърво?

Това зависи основно от строителната фирма и конкретния метод за играждане, които ще изберете, но в общия случай строежът отнема не повече от 3-4 месеца.

Какъв въд дърво е препоръчителен за изграждането на сглобяеми къщи?

Популярна, издръжлива, лесно достъпна и изгодна като цена в България е иглолистната дървесина от родопите.

Колко дълъг е животът на дървените къщи?

Това също зависи от качеството на вложения материал и технология на строеж, но съвсем спокойно една дървена сглобяема къща би устояла на времето повече от 100 години.

ЕМСИЕН

Адрес

гр. София, бул. Ломско шосе 254-А
(Изхода на София по бул. Ломско шосе, точно преди Околовръстен път) 📍 Карта / Локация

fsc

Иглолистната дървесина е със стандарт за качество от
Forest Stewardship Council® · FSC®

Производственият процес е сертифициран по ISO 9001

iso 9001
EMSIEN-3™ LTD www.emsien3.com - v.3.5 © 1993-2021 | Всички права запазени. | Facebook | Google Maps

logo emsien