+359 897 960 110

+359 878 342 333

Всичко за Дюшемето

Всичко за Дюшемето

Потребителски рейтинг: 4 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда неактивна
 

Съдържание:

 1. Монтаж и Подготовка
 2. Редене и Коване
 3. Уплътняване и Фугиране
 4. Лакиране
 5. Поддръжка
 6. Размери & Цени
 7. Често задавани въпроси
 8. История

Монтаж: Подготовка на помещението - основни изисквания

Особеността, която има при този вид естествени подови настилки е, че преди монтажа, дървеният под е препоръчително да постои в помещението, в което монтира поне десетина дни. Така дъските се климатизират към влагата и температурата в помещението. Поради тази причина, никога се не поставя дюшеме в стая, която все още е в етап на строеж и няма прозорци и врати.

 • Температурата в помещението, в което ще се реди дюшемето е добре да бъде около 15-25 градуса и влажност около 50-60 процента, през тези 10 дни, докато дървеният материал се адаптира с атмосферата.
 • Самите дъски трябва да са с влажност е 12%.
 • Основата трябва да е гладка и чиста, независимо дали е мозайка, гранитогрес, бетон, цимент и т.н.

Практикуват се различни методи за монтаж на дюшеме. Най-често се кове с пирони на предварително изградена дървена рамка. Върху нея се фиксират дъските като се използват пирони или винтове. Тази основа се фиксира предварително за пода с дюбели. Най-често се изработва от иглолистни греди.

Препоръчваме ви да монтриране дюшемето за гредите с дюбели, доста често скърцането на дюшемето се дължи точно на монтирането му с пирони.

Дюшемето може да се монтира и директно за пода без дървена скара като се фиксира с подходящи за целта лепила.

Важно уточнение е, че ако дървесината не е обработена предварително, то задължително трябва да се импрегнира с масло и лак. А ако има интериорна идея за определен цвят – може да се ползва и байц.

Колкото по-качествена е замазката преди монтажа на дюшемето, толкова по-здрава подова настилка ще се получи като краен резултат. Защото основата пряко влияе на дъските и трябва да се нулират всички рискове за последващо измятане, подуване, деформиране на дървения материал и похлопване при ходене.

Ето и няколко хитрини, чрез които може да проверите доколко подът е готов за монтаж на дюшеме.

 1. Проверете колко е стабилна основата като стържете с остър предмет по нея. Ако има ронене и прах – основата не е достатъчно добра. Замазката е прекалено крехка. Ако замазката не е качествена след време може това да създаде значителни проблеми.
 2. Дали е достатъчно изравнен пода, може да проверите с лазерен нивомер.
 3. Често по-добрият избор е ако замазката е стара – да се направи нова и качествена.

В търговската мрежа има и плоскости, които често се използват като основа, върху която се монтира дюшемето. Върху тях то може да се залепи или закове. Такива плоскости отнемат напрежението от дюшемето и то не се предава на замазката. Така здравината на замазката вече не е от значение.

Лепилата, които се използват също имат своето значение за дълготрайността на тази подова настилка. Най-популярните и предпочитани видове са:

 • Силанови лепила – добри са за по-влажни основи
 • Лепило на водна основа – по-ниска цена и лесни за работа
 • Полиуретанови лепила – имат много висока пластичност и бързо се отмирисва след използването им.

Поддръжка на дюшемето

Редене и Коване

Когато дюшемето ще се поставя върху дървена скара, то тя е добре да бъде на нивото на основния под около 6 до 8 см. Най-често за изработката на основна скара върху която да се кове дюшемето се използват греди с размери 60 на 80 мм или 80 на 80 мм. А разстоянието между гредите е препоръчително да е около 40÷50см една от друга. Захващането на скарата за пода се прави чрез анкерни болтове, може да се използват и дюбели. Някой майстори дори заливат скарата с бетон.

Реденето на дюшемето винаги е добре да се започва от дъното на помещението към изхода. Друга важна особеност при реденето е да се оставят около 1-2 см разстояние от стената. Дървесината трябва да има място да се разширява и свива, но да не се допира до стената.

Има различни начини са се подреждат дъските – технологиите са предимно с интериорна цел – дъските се редя една до друга или с фигуративно разминаване, което се постига най-лесно с различна дължина на дъските.

Уплътняване и фугиране

След подреждането на дюшемето следва етап фугиране. Но преди са се пристъпи към него, отново е желателно тази естествена подова настилка да престои десетина дни без да се прави нищо, за да си почине и климатизира.

Фугирането на дюшемето се прави, за да се запълни разстоянието между дъските, както и да се коригират разни деформации. То се извършва чрез подходящи китове да дърво. Често се използват и акрилни силикони.

Лакиране

Лакирането на дюшемето се прави най-вече за предпазване на подовата настилка тъй като тя е от естествен материал. Преди да се нанесе лака, дървесината трябва да се грундира. Има различни видове лак – на водна основа, еднокомпонетни, двукомпонетни или полиуретанови. Всеки вид си има своите характеристики. Когато дюшемето е лакирано, то се запазва за много дълго време, почиства се добре и изобщо се поддържа лесно.

Друг метод за запазване на дюшемето е омасляването. То също предпазва от външни условия, които влияят на този вид подова настилка, но не предава този тънък слой, който остава след лакирането. Омасляването е добре да се реновира през няколко години.

Поддръжка

Поддръжка на дюшеме

Поддържането на дюшемето не е трудоемко.

Най-често то може да се нарани при преместване по необмислен начин на по-тежките мебели.

При влачене подът може да се нарани и да останат драскотини.

Всякакво бутане и влачене на мебели по дюшемето е риск то да бъде надраскано.

Затова по-правилният начин е преместването на мебелите да се извършва чрез повдигане.

Добра превантивна мярка е и под крачетата на мебелите да се поставят специални за целта подложки.

Слънцето също влияе на дюшемето.

С течение на времето то може да избледнее или да промени цвета си, но това се случва само ако дървеният под е изложен на слънчева светлина продължително. Предпазната мярка са сенниците, щорите или пердетата.

Почистването на дюшемето е лесно. В търговската мрежа има достатъчно видове препарати за почистване на дървени подови настилки.

Размери и Цени:

Продукт Цени с ДДС
Дюшеме 2,7 х 12,1 х 400 Цена ➤
Дюшеме 2,5 х 9 х 400 Цена ➤

Иглолистно дървено Дюшеме
Произведено в България

Често задавани въпроси

❱❱ Как е най-добре да се монтира дюшемето?

Най-оптималният вариант е предварително направена дървена скара от греди, монтирана с дюбели към пода. След това закрепяте на самото дющеме с винтове към дървената скара.

❱❱ Колко висока трябва да е дървената скара?

Обикновенно се изгражда с височина около 6 до 8см. а разстоянието можеду гредите е около 50-60см.

❱❱ Необходимо ли е задължително дюшемето да се цикли?

Да, дървесината е естествен материал и винаги има леки несъвършенства, заради това е необходимо след приключване на монтажа да се цикли, за да станат напълно равни и да се подготви за допълнителна обработка и нанасяне на лакове и други защитни покрития.

❱❱ Трудно ли се поддържа дюшемето?

Не, дюшемето след като бъде монтирано, изциклено и нанесено покритие, то става доста лесно за поддържка и издържа десетилетия.

История

Дюшеме в превод означава постелка или под. Това са дълги дъски, които са от дървесина – по-често иглолистна, но често и от дъб. За направата на дюшеме се изисква голямо количество дървесина, затова така популярната в миналото подова настилка - дюшеме, с времето се превръща в лукс.

Дължината на дъските, от които се изработва дюшемето са от 4 метра, традиционно. Което разбира се, не означава, че няма и други размери. Дебелината на дюшемето най-често е от 2.5 до 4 см, а ширината 7 – 12 см.

Този вид подова настилка е една от най-старите в Европа, че и света.

Предпочитана някога основно заради издръжливостта, то в днешно време все повече се цени заради естествения си произход, комфорта и техническите си характеристики – най-вече топлина и красота.

Дюшемето се изработва от масивна дървесина и затова притежава качествата на дървения материал – гъвкавост, адаптивност, издръжливост, топло и звукоизолация и др.

Интериорната атмосфера е незаменима, когато е допълнена от масивни дъски за подова настилка. Естествените шарки на дървесината, както и всеки неин визуален естествен дефект са най-уникалните орнаменти, които може да съществуват в дизайна и обзавеждането на жилището.

Дървеният под от дюшеме за разлика от паркета е привлекателен и с това, че е изработен от големи по размери дъски. Това придава сигурност и устойчивост не само във визуално отношение. Десетилетия наред може да не се наложи да се ремонтира под от дюшеме, ако е използват качествен дървен материал, който е обработен и импрегниран професионално с качествени материали и методи.

От данни в интернет става ясно, че още през 13 век са се изработвали подови настилки от масивна дървесина, като се е ползвала сърцевината на дърветата – тогава все още добиването и обработката е чрез ръчен труд. Едва през 1850 г. се въвежда и машинното обработване на дървесината, което отваря много възможности. Но и тогава и сега дюшемето е най-качествената подова настилка.

Днес, благодарение на различните технологии, размерите на дъските са различни, но основно се изработват и предлагат два вида дължини. Майсторите предпочитат по-късите, тъй като по-бързо и лесно се монтират. Дългите дъски за дюшеме може да достигнат от 4 до 6 метра дължина. В специализираните търговски обекти за подови настилки и дървен материал може да срещнете и многослойно дюшеме.

Най-търсените подови настилки от дюшеме са изработени от иглолистна дървесина. Важно условие е да е първокачествена и българска. Вероятно се предпочита и по дизайнерски причини, тъй като шарките от естествен произход са изключително разнообразни и красиви. Не на последно място е и лесния монтаж, дълготрайността и устойчивостта на материала, износоустойчивост, ниска топлопроводимост, твърдост, както и възможността на реновиране.

Цената на иглолистното дюшеме е и по-добра. Този вид дървесина е най-разпространена в България и съответно добиването е много по-лесно и евтино. Дюшемето от иглолистна дървесина най-често е изработено от бор, смърч или ела.

ЕМСИЕН

Адрес

гр. София, бул. Ломско шосе 254-А
(Изхода на София по бул. Ломско шосе, точно преди Околовръстен път) 📍 Карта / Локация

fsc

Иглолистната дървесина е със стандарт за качество от
Forest Stewardship Council® · FSC®

Производственият процес е сертифициран по ISO 9001

iso 9001

1993-2022 ЕМСИЕН-3 ООД © Всички права запазени. | ЕМСИЕН Адрес

Уеб Сайт & Маркетинг от Rankimpact™